GÖRSEL KONFOR

MULTİ KONFOR binalar, çalışma alanına ve yapılan işe göre, ihtiyaca uygun şekilde, doğru türde ve miktarda ışığın temin edilmesini sağlar. İhtiyacınız ise kimi zaman evinizde kitap okumak ve kimi zaman da iş yerinizdeki belgeleri düzenlemek olabilir.

Görsel Konfor

Görsel Konfor Nedir?

Görsel Konfor

Işık olmayan bir ortamda ne insan ne de başka bir canlı yaşayabilir. Bu sebeple, insanoğlu her daim ışığı ısı, güvenlik, sağlık, konfor ve mutluluk kavramları ile bağdaştırmıştır.


İç mekanlar aracılığı ile dış dünyaya görsel bir bakış açısı ile bakmak yüksek düzeyde bir refah beklentisi adına önemli bir unsurdur. Hepimiz, yeterli ışık koşulları sağlansa dahi pencereli bir ofiste çalışmanın, penceresiz bir ofiste çalışmaktan ne kadar farklı olduğunun farkındayız. İlgili konu hakkında yapılan sayısız bilimsel çalışmada; pencereli bir ortamda çalışmanın ruh halini, psikolojiyi, iş sürekliliği ve memnuniyetini ve dahi verimlilik düzeyini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Öyle ki daha iyi görüş alanı olan ofislerde çalışmak, çalışan performansını ve verimliliğini % 7-12 oranında arttırmaktadır.
 

Görsel Konfora Katkıda Bulunan Unsurlar Nelerdir?

20 yılı kapsayan periyot içerisinde, ışıklandırma üzerine yapılan çalışmalar, belirli görevleri yerine yetirmek için yapay ışığın elde edilme yöntemleri konusu üzerine yoğunlaşmıştı. Ancak, günümüzün sürekli değişen ihtiyaçlarına göre şekillenen, binalarda enerji verimliliğiyle ilgili yeni ve farklı talepler ile aynı zamanda yapay ışıklandırmanın insan sağlığı üzerindeki saptanan olumsuz etkileri; doğal gün ışığının yararları ve görsel konfor için inşa ettiğimiz binaları ne şekilde inşa etmemiz gerektiği üzerine tekrar düşünmemize yol açmıştır.

Doğal gün ışığı gözlerimizin doğal ortamda uyum sağladığı aydınlatma kaynağıdır, bu yüzden gözlerimiz yapay ışıklandırmaya nazaran, gün ışığında daha rahat etmektedir. Evimizin seçimini yaparken, evin lokasyonu kadar, gün ışığından faydalanma durumunun da önem taşıdığını bilmemiz gereklidir.


Farklı yoğunluk dereceleri ve farklı ton oranları ile gün ışığı, günün saati, mevsimler ve hava durumu hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Bireyler, yaşamları süresince tecrübe ettikleri bilgileri, günlük yaşam pratiklerinde kullanarak, sosyo-psikolojik dengelerini kurmaya çalışmaktadırlar. Doğal gün ışığı bireyin sosyo-psikolojik dengesi kadar, bir binanın estetik özelliğini belirlemede de önemli bir rol oynamaktadır; gün ışığı alan alanlar genelde doğal olarak daha geniş, ferah, büyük ve güzel algılanan yerlere dönüşür.  
 

 

Görsel Konfor

Görsel Konfor İçin Tasarım?

Görsel Konfor

Doğal ışıktan faydalanma durumu; coğrafik bölge, mevsim, saat gibi faktörlere bağlı olarak sürekli değişim göstermektedir. Bu nedenle, optimal değerde bir görsel konfor için adına sürekli kaliteli ışık sağlanması, sofistike bir tasarım zorluğunu da beraberinde getirir.


Genel anlamda, doğal ve yapay ışık arasında verimli bir denge sağlamak, konforlu bir ortam yaratmak için de en iyi yoldur. Gün ışığı, manzara, masa ışığı ve ortam ışığı arasındaki kontrast, ilham veren iç tasarım fikirleriyle bir araya geldiğinde, görsel konforumuzun eldesi sağlanır.