AKUSTİK KONFOR

Multi Konfor, binalarda esnek tasarım çözümlerine olanak sağlar. Ayrıca masif, ahşap, çelik, betonarme konstrüksiyon, olmak üzere her çeşit ve farklı yapı tipine uygulanabilir.

AKUSTİK KONFOR

İçeriden veya dışarıdan, kaynağı farklı da olsa gürültü her zaman rahatsız edicidir.

kadin1

Nüfus çoğalırken ortak kullanım alanları kalabalıklaşmakta ve gürültüye maruz kalma olasılığı artmaktadır. Birey evinde otururken bile çoğu zaman dışarıdaki gürültüden rahatsız olabilmekte ve aynı zamanda bina içindeki gürültüler eklendiğinde yaşam kalitesi iyice düşmektedir. Araştırmalar en önemli gürültü kaynağının taşıt trafiğinin yanı sıra komşu yapılardan ulaşan gürültü olduğunu açık bir şekilde göstermektedir. Bu olumsuz koşullar ancak ses yalıtımıyla çözülebilir. Bu nedenle yönetmeliklere uygun şekilde yapılan ses yalıtımı, konforlu yaşama erişmek için yeterli çözüm sunamamaktadır.

Her insan sessizliğe ihtiyaç duyar.

Günlük yaşantımızda, yeme-içme-güvenlik gibi fizyolojik ihtiyacımız olduğu kadar sessiz anlara ve alanlara da ihtiyaç duyarız. Bu anlar ve alanlar, hem bedenimiz hem de ruhumuzu yenilememize olanak tanır. Öte yandan, her birey aynı zamanda düzeyleri ve şiddeti farklılık gösterse de gürültü üretir. Hepimiz konuşarak, yürüyerek, duş alarak, yemek yaparak, oyun oynayarak, müzik dinleyerek ve dinlenirken dahi başkaları tarafından sıkıntı olarak algılanabilecek bir miktarda gürültüye neden oluruz. Tabii ki bu durum en başta komşularımızı etki. Etkilediği gibi aynı zamanda kendi aile üyelerimiz üzerinde de rahatsızlığa yol açabilir.

cocuk2

Hava ve darbe doğuşumlu sesler.

adam3

Araştırmalar yönetmeliklerde belirtilen ses yalıtımının yeterli olmadığını göstermektedir. Apartman sakinleri özellikle komşuların neden olduğu seslerden şikayet etmişler, ancak aynı kişiler bir yandan da komşularının huzurunu ve sessizliğini korumak adına kendi aktivitelerini kısıtlamak ve sosyal yaşamlarından ödün vermek istemediklerini de belirtmişlerdir. Bu deneyimler esas alındığında, akustik konforu güvence altına alan önerilerin ve rehberlik edecek değerlerin tanımlanmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Sessiz bir iç mekân atmosferi yaratmak için hava ve darbe doğuşumlu ses arasında ayrım yapılmalıdır. Hava kaynaklı seslerin yalıtımında duvarlar, döşeme ve kapılar gibi yanal elemanlar önemlidir. Darbe sesi bina taşıyıcı sistemi ile yayıldığından kolon, kiriş, döşemeler ve merdivenlere de ayrıca dikkat edilmelidir. Özetle; eğer konforlu bir iç ortam sesi isteniyorsa, binanın tüm iletim yollarında akustik kalite düzeyi hesaplanarak, planlama ve uygulama yapılmalıdır.

Gürültü önlemlerini uygulamak, yeni binalarda daha kolay, daha verimli ve daha az maliyetlidir.

TS-EN 12354’e göre; iyi planlanmış ve doğru uygulanmış yeni binalarda, görece düşük maliyetle konforlu bir ses yalıtımına erişmek mümkündür. Ses yalıtımı içermeyen diğer çözümlerle kıyaslandığında, sadece %2 ila %3 oranlarında ek bir masraf yapılması gereklidir. Çoğu zaman, multi konfor ile sağlanan ısı yalıtımı aynı zamanda konforlu ses yalıtımını da güvence altına alır. Bu durumda, ister yeni ister eski bina olsun, yapının yaşına bakılmaksızın neredeyse hiçbir ek maliyete gerek kalmaz. Bunun karşılığında, hem yaşam kalitesi artar, hem de evin değeri yükselir. Eğer bina camyünü veya taşyünü gibi elyaflı malzemelerle yalıtılmış ise hem ısı yalıtımı hem ses yalıtımı hem de yangın güvenliği bir arada sağlanır.

mutfak4